Comber królika na warzywach
Składniki
Comber królika
2 marchewki
2 pietruszki
2szt topinambura
70ml wina czerwonego
½ łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
masło, sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, olej, liście botwiny
Comber wytrybować z kręgosłupa razem z jamą brzuszną
doprawić solą i pieprzem.
Gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku posiekać dodać 3-4 łyżki
oleju i włożyć mięso do marynaty na 2-3 godziny.
Comberki ułożyć na folii spożywczej i zwinąć w roladki końce
związać w formie cukierków.
Zagotować wodę włożyć roladki i zmniejszyć ogień, gotować 10minut następnie zdjąć z ognia i
zostawić w gorącej wodzie na 15-20minut.
Warzywa obrać i blanszować. Marchewki i pietruszki przekroić na połowę topinambur na cztery, obsmażyć
na maśle.
Roladki odwinąć z folii i zrumienić na maśle z dodatkiem
oleju.
Wino z dodatkiem octu i miodu podgrzać na małym ogniu aż
zredukuje się o połowę dodać około 50g zimnego masła w małych kawałkach
doprawić solą i pieprzem.
Udekorować listkami botwiny.
Komentarze
Prześlij komentarz