Comber królika na warzywach



Składniki
Comber królika
2 marchewki
2 pietruszki
2szt topinambura
70ml wina czerwonego
½ łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
masło, sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, olej, liście botwiny

Comber wytrybować z kręgosłupa razem z jamą brzuszną doprawić solą i pieprzem.
Gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku posiekać dodać 3-4 łyżki oleju i włożyć mięso do marynaty na 2-3 godziny.
Comberki ułożyć na folii spożywczej i zwinąć w roladki końce związać w formie cukierków.
Zagotować wodę włożyć roladki i zmniejszyć ogień,  gotować 10minut następnie zdjąć z ognia i zostawić w gorącej wodzie na 15-20minut.
Warzywa obrać i blanszować. Marchewki i pietruszki  przekroić na połowę topinambur na cztery, obsmażyć na maśle.
Roladki odwinąć z folii i zrumienić na maśle z dodatkiem oleju.
Wino z dodatkiem octu i miodu podgrzać na małym ogniu aż zredukuje się o połowę dodać około 50g zimnego masła w małych kawałkach doprawić solą i pieprzem.
Udekorować listkami botwiny.



  

Komentarze

Popularne posty