Kacza pierś z botwiną, grillowaną nektarynką i ziemniakami na kaczym tłuszczu



 Składniki /2 porcje
2 piersi kacze
1 pęczek botwiny
1 nektarynka
400g ziemniaka
50g roszponki
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
½  łyżeczki posiekanego imbiru
sól, pieprz, majeranek, cukier

Nacinamy skórę kaczki, następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 3-4 godziny. Piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi.
Smażymy około 7 minut następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minut.(zachowujemy wytopiony tłuszcz)
Kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 8 minut.
Buraczki z botwiny myjemy i lekko blanszujemy. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem miodu i imbirem wrzucamy buraczki i podgrzewamy kilka minut.
Ziemniaki obgotować –ostudzić, pokroić na cząstki. Na tłuszczu wytopionym z kaczki smażymy ziemniaki na złoty kolor. Naktarynki pokroić na cząstki posypać cukrem grillować aż lekko zmiękną.

Składniki na sos malinowo –balsamiczny
2 łyżki soku malinowego
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Składniki sosu połączyć razem
Roszponkę i liście botwiny wymieszać razem i polać sosem.




Komentarze

Popularne posty