Cannelloni z dynią i serem
Składniki /4porcje
16 rurek makaronu cannelloni
600g dyni
200g sera kremowego
2 cm imbiru
400g pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
30g płatków migdałowych
sól, pieprz, olej, masło
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć
pestki, posmarować olejem i posypać solą. Piec w 180°C około 30minut do miękkości.
Dynie ostudzić, łyżką wyjąć miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na
gładkie puree.
Do puree z dyni dodać serek i starty imbir doprawić solą i
pieprzem wmieszać.
Cannelloni napełnić musem dyniowym i ułożyć w naczyniu do
zapiekania wysmarowanym masłem lub na blasze.
Do pomidorów dodać 50-80ml wody zmiażdżony ząbek czosnku,
sól i pieprz zmiksować blenderem zalać cannelloni.
Piekarnik nagrzać do 180°C naczynie przykryć folią
aluminiową i wstawić do piekarnika na 20minut, następnie zapiekać jeszcze przez
15 minut bez przykrycia.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor,
posypać po cannelloni.
Komentarze
Prześlij komentarz