Cannelloni z dynią i serem



Składniki /4porcje
16 rurek makaronu cannelloni
600g dyni
200g sera kremowego
2 cm imbiru
400g pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
30g płatków migdałowych
sól, pieprz, olej, masło

Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki, posmarować olejem i posypać solą. Piec w 180°C około 30minut do miękkości. Dynie ostudzić, łyżką wyjąć miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie puree.
Do puree z dyni dodać serek i starty imbir doprawić solą i pieprzem wmieszać.
Cannelloni napełnić musem dyniowym i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem lub na blasze.

Do pomidorów dodać 50-80ml wody zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz zmiksować blenderem zalać cannelloni.
Piekarnik nagrzać do 180°C naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, posypać po cannelloni.



Komentarze

Popularne posty