Dorsz na czerwonym ryżu z marynowaną rzodkwią i sosem kolendrowym



Składniki\2porcje
400g dorsza
120g ryżu czerwonego
Sól, pieprz, imbir mielony, olej

Sos kolendrowy
1 pęczek kolendry
½ pęczka natki
1 łyżka soku z cytryny
5g cukru
50ml oleju
1 ząbek czosnku

Marynowana rzodkiew
300g rzodkwi białej
50ml octu
100 ml wody
50g cukru
½ łyżeczki kurkumy

Rzodkiew obrać i pokroić w cienkie plasterki 1-2mm. Wszystkie składniki zalewy zagotować w rondelku i zalać pokrojoną rzodkiew. Odstawić do zamarynowania na 48 godzin. Przed podaniem odsączyć z zalewy i lekko osuszyć.

Wszystkie składniki sosu kolendrowego zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu.

Ryż przepłukać na sitku następnie zalewamy 400ml wody z solą i gotujemy około 30-40 minut.
Rybę doprawiamy solą, pieprzem i imbirem smażymy na złoty kolor.




Komentarze

Popularne posty