Dorsz na czerwonym ryżu z marynowaną rzodkwią i sosem kolendrowym
Składniki\2porcje
400g
dorsza
120g
ryżu czerwonego
Sól,
pieprz, imbir mielony, olej
Sos
kolendrowy
1
pęczek kolendry
½
pęczka natki
1
łyżka soku z cytryny
5g
cukru
50ml
oleju
1
ząbek czosnku
Marynowana
rzodkiew
300g
rzodkwi białej
50ml
octu
100
ml wody
50g
cukru
½
łyżeczki kurkumy
Rzodkiew
obrać i pokroić w cienkie plasterki 1-2mm. Wszystkie składniki zalewy zagotować
w rondelku i zalać pokrojoną rzodkiew. Odstawić do zamarynowania na 48 godzin.
Przed podaniem odsączyć z zalewy i lekko osuszyć.
Wszystkie
składniki sosu kolendrowego zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu.
Ryż
przepłukać na sitku następnie zalewamy 400ml wody z solą i gotujemy około 30-40
minut.
Rybę
doprawiamy solą, pieprzem i imbirem smażymy na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz