Polędwiczka faszerowana ziołami i serem pleśniowym na sałatce z buraków i brokuły



Składniki /4porcje
600g polędwiczki wieprzowej
150g sera lazur
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
Sól, pieprz

600g buraków
30g kaparów
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki posiekanej natki

240g brokuły
1 ząbek czosnku
50g masła
2 fileciki anchois

Zioła i czosnek utrzeć z olejem. Polędwiczkę oczyścić z błon podzielić na porcje, w każdym kawałku zrobić otwór i napełnić ziołową pastą z serem, doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony następnie przełożyć do pieca na 10minut w temp.180°C

Buraki ugotować i ostudzić. Zimne buraki obrać pokroić w małą kostkę. Kapary i natkę posiekać dodać do buraków doprawić miodem, musztardą, grubo mielonym pieprzem i solą.

Brokuły zblanszować. Masło rozpuścić na patelni dodać anchois, posiekany czosnek i ugotowane brokuły podgrzać kilka minut doprawić solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty