Polędwiczka z fioletowym ziemniakiem i sosem porzeczkowym
Składniki /2porcje
500g ziemniaka fioletowego
Garść rukoli
300g polędwiczki wieprzowej
Ząbek czosnku
Sól, pieprz , majeranek, tymianek, olej
Sos
40-50g dżemu z czarnej porzeczki
20g chrzanu
3-4 łyżki wina czerwonego
1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka
Składniki sosu wymieszać razem doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę oczyścić z błon doprawić solą, pieprzem,
posiekanym czosnkiem i ziołami odstawić do zamarynowania 4-6godz.
Zamarynowaną polędwiczkę obsmażyć z każdej strony
następnie wstawić do piekarnika na 10-12 minut 180°C
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz