Kacze udko confit na sałatce z pieczonych buraków i ciecierzycy


Składniki  /2porcje

2 kacze udka
300g buraków
150g ciecierzycy ( z puszki)
50g czerwonej cebuli
1 łyżeczka  posiekanej kolendry
½ łyżeczki posiekanej mięty
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
Olej, sól, pieprz, czosnek, tymianek




Kacze udka natrzeć solą i pieprzem  dodać zgnieciony ząbek czosnku i dwie gałązki tymianku.
Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godziny. Oczyścić z przypraw mięso i przełożyć do garnka zalać olejem do pokrycia mięsa. (olej  polecam zastąpić kaczym smalcem). Gotować na małym ogniu, powoli, ok. 2 godzin. Kiedy mięso jest miękkie zakończyć gotowanie.

Buraki umyć, skropić olejem  i solą. Każdego buraka owinąć folią aluminiową i ułożyć  na blasze do pieczenia. Piec  40-60 minut w 200°C Sprawdzam wykałaczką czy buraki są miękkie.(Do pieczenia  polecam mniejsze buraki)  Buraki przestudzić  i obrać.
Buraki pokroić w kostkę dodać odsączoną ciecierzyce , drobno posiekaną cebule , mięte, kolendrę
Wymieszać  z octem i miodem , doprawić solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty