Kacze udko confit na sałatce z pieczonych buraków i ciecierzycy
Składniki /2porcje
2 kacze udka
300g buraków
150g ciecierzycy ( z puszki)
50g czerwonej cebuli
1 łyżeczka posiekanej
kolendry
½ łyżeczki posiekanej mięty
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
Olej, sól, pieprz, czosnek, tymianek
Kacze udka natrzeć solą i pieprzem dodać zgnieciony ząbek czosnku i dwie gałązki
tymianku.
Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godziny. Oczyścić z
przypraw mięso i przełożyć do garnka zalać olejem do pokrycia mięsa. (olej polecam zastąpić kaczym smalcem). Gotować na
małym ogniu, powoli, ok. 2 godzin. Kiedy mięso jest miękkie zakończyć
gotowanie.
Buraki umyć, skropić olejem
i solą. Każdego buraka owinąć folią aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 40-60 minut w 200°C Sprawdzam wykałaczką czy
buraki są miękkie.(Do pieczenia polecam mniejsze
buraki) Buraki przestudzić i obrać.
Buraki pokroić w kostkę dodać odsączoną ciecierzyce , drobno
posiekaną cebule , mięte, kolendrę
Wymieszać z octem i
miodem , doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz