Pierogi z rybą i sosem kaparowym
Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
Jajko
Farsz:
400g filetów białej ryby
100g łososia wędzonego
50g paluszków krabowych
pęczek koperku
cytryna
sól, pieprz
Sos kaparowy:
200ml śmietany 30%
3 łyżeczki kaparów
1 pomidor
20ml białego wina
Mąkę zarób z jajem i stopniowo wlewaj wodę, zagnieć ciasto.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Konsystencję można
regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody.
Rybę zmielić, łososia i paluszki krabowe drobno posiekać.
Posiekać koperek dodać do ryby. Do farszu dodać sok z połowy
cytryny doprawić solą i pieprzem dokładnie wyrobić.
Ciasto rozwałkować, wycinamy krążki. Na środek każdego
nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Ugotować pirogi.
Sos
Pomidor sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
Śmietanę i wino wlać do rondelka dodać pomidora i kapary.
Sos zredukować o połowę.
Komentarze
Prześlij komentarz