Ziołowa sałatka z kaczką



1 garść rukoli
1pęczek kolendry
1pęczek bazylii
1 pomarańcza
pierś kacza
100g cukru
150g wiśni
100ml wina czerwonego
sól, pieprz, majeranek, cynamon

Skórę kaczki nacinamy celem lepszego wytopienia tłuszczu i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem.
Do rondla wsypujemy cukier przygotowujemy karmel. Na rozpuszczony cukier wsypujemy wiśnie i szczyptę cynamonu dusimy około 10minut następnie dodajemy wino. Gotujemy aż sos się zredukuje o połowę i miksujemy na jednolitą konsystencję.
Kaczkę smażymy bez tłuszczu najpierw od strony skóry do zrumienienia. Obsmażoną kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 8minut.
Po upieczeniu kaczki kroimy na cienkie plasterki.
Pomarańcze obierany i wycinamy cząstki.
Listki kolendry i bazylii mieszamy z rukolą dodajemy cząstki pomarańczy i plastry kaczki polewamy wiśniowym sosem. 

Komentarze

Popularne posty