Ziołowa sałatka z kaczką
1 garść rukoli
1pęczek kolendry
1pęczek bazylii
1 pomarańcza
pierś kacza
100g cukru
150g wiśni
100ml wina czerwonego
sól, pieprz, majeranek, cynamon
Skórę kaczki nacinamy celem lepszego wytopienia tłuszczu i
nacieramy solą, pieprzem, majerankiem.
Do rondla wsypujemy cukier przygotowujemy karmel. Na rozpuszczony
cukier wsypujemy wiśnie i szczyptę cynamonu dusimy około 10minut następnie
dodajemy wino. Gotujemy aż sos się zredukuje o połowę i miksujemy na jednolitą konsystencję.
Kaczkę smażymy bez tłuszczu najpierw od strony skóry do zrumienienia.
Obsmażoną kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 8minut.
Po upieczeniu kaczki kroimy na cienkie plasterki.
Pomarańcze obierany i wycinamy cząstki.
Listki kolendry i bazylii mieszamy z rukolą dodajemy cząstki
pomarańczy i plastry kaczki polewamy wiśniowym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz