Kurczak zwijany ze szczypiorem (NEGI-MAKI)
Składniki
2 szt udka z kurczaka
1cm imbiru
200ml sake (opcjonalnie wino białe)
1 ½ łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
dymka
mąka kukurydziana
ząbek czosnku
olej
Z udka wyciąć kostki. W miejscach gdzie mięso jest grubsze
ponacinać nożem i rozpłaszczyć.
W misce wymieszać sake lub wino z cukrem, sosem sojowym,
tartym imbirem i czosnkiem.
Do marynaty włożyć udka na 3 godz.
Odcedzić kurczaka nie wylewać jednak marynaty. Ułożyć kurczaka
skórą do dołu. Pociąć dymkę na kawałki takiej samej długości, co mięso. Przez sitko
oprószyć kurczaka i szczypior mąką kukurydzianą. Zrolować mięso ciasno razem z
dymką. Zabezpieczyć wałeczek nicią.
Usmażyć kurczaka często obracając aż się zrumieni. Odlać olej
i zalej kurczaka pozostawioną marynatą, dusić pod przykryciem około 10-15min.
Komentarze
Prześlij komentarz