Pierś kurczaka w cieście francuskim
Składniki
2szt piersi kurczaka
200g pasztetu drobiowego
bulion drobiowy
opakowanie ciasta francuskiego
50g żurawiny suszonej
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1szt pomarańczy
100ml czerwonego wina
1cm imbiru
1 łyżka musztardy
jajko
sól, pieprz
Sos: Sparzyć pomarańczę skórkę zetrzeć i wyciskamy sok z
pomarańczy. Imbir obrać i zetrzeć. Imbir, skórkę z pomarańczy i sok włożyć do rondelka dodać dżem porzeczkowy,
wino i musztardę doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż dżem się rozpuści
i sos się zredukuje.
Piersi kurczaka obgotować w osolonej wodzie. Temperatura wewnętrzna
mięsaokoło 55-60°C.
( przydatny jest do tego termometr z igłą). Obgotowaną
pierś ostudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pasztet wyrobić z bulionem
drobiowym do konsystencji łatwej do smarowania.
Żurawinę posiekać i dodać do pasztetu i zamieszać.
Ciasto francuskie posmarować pasztetem, pierś posypać grubo
mielonym pieprzem ułożyć na cieście i owinąć, smarując krawędzie ciasta jajkiem
by lepiej się skleiły. Ciasto również posmarować jajkiem z wierzchu. Piec w 200°C około 20-25minut.
Komentarze
Prześlij komentarz