Pierś kurczaka w cieście francuskim



Składniki
2szt piersi kurczaka
200g pasztetu drobiowego
bulion drobiowy
opakowanie ciasta francuskiego
50g żurawiny suszonej
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1szt pomarańczy
100ml czerwonego wina
1cm imbiru
1 łyżka musztardy
 jajko
sól, pieprz

Sos: Sparzyć pomarańczę skórkę zetrzeć i wyciskamy sok z pomarańczy. Imbir obrać i zetrzeć. Imbir, skórkę z pomarańczy i sok  włożyć do rondelka dodać dżem porzeczkowy, wino i musztardę doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż dżem się rozpuści i sos się zredukuje.

Piersi kurczaka obgotować w osolonej wodzie. Temperatura wewnętrzna mięsaokoło 55-60°C.
( przydatny jest do tego termometr z igłą). Obgotowaną pierś ostudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pasztet wyrobić z bulionem drobiowym do konsystencji łatwej do smarowania.
Żurawinę posiekać i dodać do pasztetu i zamieszać.
Ciasto francuskie posmarować pasztetem, pierś posypać grubo mielonym pieprzem ułożyć na cieście i owinąć, smarując krawędzie ciasta jajkiem by lepiej się skleiły. Ciasto również posmarować jajkiem z wierzchu. Piec w 200°C około 20-25minut.


Komentarze

Popularne posty