Roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką duszoną w cydrze
Składniki
2szt piersi kurczaka
200g wątróbki drobiowej
1szt jabłka zielone
3 łyżki masła
1szt buraka
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
70ml cydru
sól, pieprz, olej
Piersi cienko rozbić przyprawić solą i pieprzem. Na maśle (2
łyżki) usmażyć wątrobę, pod koniec smażenia podlać cydrem i dusić kilka minut. Wątrobę
wystudzić następnie zmielić i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz na
piersi, które należy szczelnie zawinąć. Usmażyć roladki na oleju z każdej
strony na złoty kolor a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego 180°C na
10minut.
Do cydru który pozostał po duszeniu wątroby dodać musztardę
doprawić solą i pieprzem gotować aż się zredukuje.
Buraka ugotować. Obrać i pokroić w małą kostkę. Na łyżce masła
podsmażyć pokrojone buraki z dodatkiem octu i miodu doprawić do smaku.
Jabłko pokroić w cienkie plastry skropić sokiem z cytryny. Na
jabłkach ułożyć roladki polać sosem cydrowym i buraczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz