Kacze piersi z kapustą modrą i gruszką
Składniki
2szt piersi kaczki
1 gruszka
ćwiartka kapusty czerwonej
200ml soku z czarnej porzeczki
1 średnia cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
50g masła
cytryna
sól, pieprz, goździki, laska cynamonu, majeranek, cukier
Piersi kaczki ponacinać od strony skóry. Doprawić solą,
pieprzem i majerankiem odstawić do lodówki na 3-4 godz.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować
dodać cebulę, 3-4 goździki i sok z
porzeczek dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie.
Następnie dodać ocet i miód, doprawić solą i pieprzem.
Gruszkę przekroić na połowę wydrążyć gniazdo nasienne.
Nastawić wodę do gotowania gruszki z dodatkiem 2-3
goździków, laski cynamonu, 2-3 plastrami cytryny i łyżką cukru – ugotować gruszkę.
Nagrzać piekarnik 180°C.
Położyć piersi skórą do dołu na zimną patelnie (w ten sposób
wytopisz więcej tłuszczu ze skóry) smaż około 4minut z każdej strony. Przełóż
do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut zależnie od stopnia wypieczenia.
Po wyjęciu z pieca pozostawić pierś na kilka minut nim
pokroisz żeby soki nie wyciekły.
Komentarze
Prześlij komentarz