Kacze piersi z kapustą modrą i gruszką



Składniki
2szt piersi kaczki
1 gruszka
ćwiartka kapusty czerwonej
200ml soku z czarnej porzeczki
1 średnia cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
50g masła
cytryna
sól, pieprz, goździki, laska cynamonu, majeranek, cukier


Piersi kaczki ponacinać od strony skóry. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem odstawić do lodówki na 3-4 godz.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować dodać cebulę, 3-4 goździki  i sok z porzeczek dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie.
Następnie dodać ocet i miód, doprawić solą i pieprzem.
Gruszkę przekroić na połowę wydrążyć gniazdo nasienne.
Nastawić wodę do gotowania gruszki z dodatkiem 2-3 goździków, laski cynamonu, 2-3 plastrami cytryny i łyżką cukru – ugotować gruszkę.
Nagrzać piekarnik 180°C.
Położyć piersi skórą do dołu na zimną patelnie (w ten sposób wytopisz więcej tłuszczu ze skóry) smaż około 4minut z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut zależnie od stopnia wypieczenia.
Po wyjęciu z pieca pozostawić pierś na kilka minut nim pokroisz żeby soki nie wyciekły.

Komentarze

Popularne posty