Torcik amaretto



Składniki
6 jaj
180g mąki
180g cukru
40g kakao (+ do oprószania )
50g płatków migdałowych


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26cm  wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze160°C około 30-40min
Wystudzić biszkopt i przekroić na 3 części.

Składniki na Poncz
200ml wody
50ml syropu amaretto
2 łyżki spirytusu
1 łyżka soku z cytryny

Wodę zagotować i połączyć z pozostałymi składnikami ponczu.

Składniki na krem
400g serka mascarpone
400g sera białego (trzykrotnie mielony)
150ml syropu amaretto
300ml śmietanki 30%
40g cukru

Serek mascarpone zmiksować z serem białym i amaretto. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć obie masy delikatnie mieszając.


Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć go ponczem, następnie nałożyć część kremu.
Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. (do wyczerpania blatów ) Odłożyć część kremu do dekoracji i posmarowania boków tortu.
Wierzch oprószyć kakaem i wy-szprycować krem.
Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi.



Komentarze

Popularne posty