Torcik amaretto
Składniki
6 jaj
180g mąki
180g cukru
40g kakao (+ do oprószania )
50g płatków migdałowych
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały
czas ubijając. Następnie dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i
dodać do masy jajecznej delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, do tak
przygotowanej formy wylewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze160°C około 30-40min
Wystudzić biszkopt i przekroić na 3 części.
Składniki na Poncz
200ml wody
50ml syropu amaretto
2 łyżki spirytusu
1 łyżka soku z cytryny
Wodę zagotować i połączyć z pozostałymi składnikami ponczu.
Składniki na krem
400g serka mascarpone
400g sera białego (trzykrotnie mielony)
150ml syropu amaretto
300ml śmietanki 30%
40g cukru
Serek mascarpone zmiksować z serem białym i amaretto. Śmietankę
ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć obie masy delikatnie
mieszając.
Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć go ponczem,
następnie nałożyć część kremu.
Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. (do wyczerpania
blatów ) Odłożyć część kremu do dekoracji i posmarowania boków tortu.
Wierzch oprószyć kakaem i wy-szprycować krem.
Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz