Pierogi z kaczką na buraczkach karmelizowanych z persymoną
Składniki /4porcje
1 kaczka (2,3kg)
1 pomarańcza
400g buraków
1 persymona (kaki)
350g mąki
2 łyżki oleju
½ jajka
20g imbiru marynowanego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego czerwonego
kolendra ()
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Kaczkę osuszyć papierowym ręcznikiem doprawić z wierzchu i
od środka solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Do środka włożyć pokrojoną
na cząstki 1 pomarańczę (razem ze skórką). Kaczkę odłożyć na minimum 12godzin
do zamarynowania.
Kaczkę pieczemy 2godz. w 180°C
Mięso z upieczonej kaczki oddzielamy od kości i mielimy na
maszynce. Imbir i kolendrę drobno posiekać dodać do zmielonego mięsa doprawić
wyrobić farsz.
(jeżeli farsz będzie za suchy dodać bulionu)
Z maki, jaja, oleju, szczypty soli i gorącej wody zagnieść
elastyczne ciasto.
Ciasto odłożyć na 15 minut by odpoczęło. Ciasto podzielić na
części rozwałkować na placki
wycinać kółka i nakładać farsz. Zlepić dokładnie brzegi
pierogów. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.
Buraki ugotować ostudzić, obrać skórkę i pokroić w kostkę.
Na patelni podgrzać ocet winny z miodem dodać pokrojone
buraki doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Persymonę obrać pokroić w kostkę nałożyć na talerz na
przemian z burakami, nałożyć pierogi posypać kolendrą.
nigdy takich nie robiłam, wyglądają wspaniale!!!
OdpowiedzUsuń