Pierogi z kaczką na buraczkach karmelizowanych z persymoną



Składniki /4porcje
1 kaczka (2,3kg)
1 pomarańcza
400g buraków
1 persymona (kaki)
350g mąki
2 łyżki oleju
½ jajka
20g imbiru marynowanego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego czerwonego
kolendra ()
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Kaczkę osuszyć papierowym ręcznikiem doprawić z wierzchu i od środka solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Do środka włożyć pokrojoną na cząstki 1 pomarańczę (razem ze skórką). Kaczkę odłożyć na minimum 12godzin do zamarynowania.
Kaczkę pieczemy 2godz. w 180°C
Mięso z upieczonej kaczki oddzielamy od kości i mielimy na maszynce. Imbir i kolendrę drobno posiekać dodać do zmielonego mięsa doprawić wyrobić farsz.
(jeżeli farsz będzie za suchy dodać bulionu)

Z maki, jaja, oleju, szczypty soli i gorącej wody zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto odłożyć na 15 minut by odpoczęło. Ciasto podzielić na części rozwałkować na placki
wycinać kółka i nakładać farsz. Zlepić dokładnie brzegi pierogów. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.

Buraki ugotować ostudzić, obrać skórkę i pokroić w kostkę.
Na patelni podgrzać ocet winny z miodem dodać pokrojone buraki doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Persymonę obrać pokroić w kostkę nałożyć na talerz na przemian z burakami, nałożyć pierogi posypać kolendrą.

Komentarze

  1. nigdy takich nie robiłam, wyglądają wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty