Polędwica wołowa dojrzewająca z salsą warzywną
Składniki
600g polędwicy wołowej
100g papryki czerwonej
100g dyni marynowanej
100g ogórków konserwowych
60g śliwki suszonej
70g cukru
60g soli
2 łyżki oleju
4-5 gałązek rozmarynu
5 garści siana
Polędwice oczyścić z błon. Sól, cukier wymieszać razem i
zasypać polędwice. Odstawiamy do lodówki na 48h.
Gałązki rozmarynu połamać na małe kawałki i wymieszać z
sianem – spalić na popiół.
Polędwice umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Polędwice doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i obtaczamy w popiele.
Paprykę opalamy nad palnikiem aż skórka będzie czarna
następnie owijamy folią aluminiową
studzimy, dokładnie obieramy z opieczonej skórki, usuwamy
gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dynie, ogórka i śliwki
kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać razem dodając olej i
doprawiając solą i pieprzem.
Polędwice kroimy w cienkie plastry podajemy z salsą
warzywną.
Komentarze
Prześlij komentarz