Tarta z jabłkami i kolorową bezą
Składniki /średnica formy 30cm
200g mąki
100g masła
250g cukru + łyżka
cukru do jabłek
1jajko
1 łyżka śmietany
kwaśnej
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku
do pieczenia
4 średnie jabłka
1/3 łyżeczki
cynamonu
barwnik spożywczy np.
dr oetker
Do mąki dodać masło,
posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
50gram cukru, jajko, śmietanę i sól zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą,
schłodzić w lodówce przez 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ciasto
podpiec przez 15 minut w 190°C.
Jabłka obrać skroić w cienkie pół plastry dodać łyżkę cukru
i cynamon delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier,
łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie
sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód od tarty wyłożyć jabłka.
Na ścianki worka cukierniczego wylać barwnik spożywczy i
włożyć pianę.
Pianę szprycować na jabłka. Piec 45minut w 160°C.
Komentarze
Prześlij komentarz