Tarta z jabłkami i kolorową bezą



Składniki /średnica formy 30cm
200g mąki
100g masła
250g cukru + łyżka cukru do jabłek
1jajko
1 łyżka śmietany kwaśnej
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 średnie jabłka
1/3 łyżeczki cynamonu
barwnik spożywczy np. dr oetker

Do mąki dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać 50gram cukru, jajko, śmietanę i sól zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ciasto podpiec przez 15 minut w 190°C.
Jabłka obrać skroić w cienkie pół plastry dodać łyżkę cukru i cynamon delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód od tarty wyłożyć jabłka.
Na ścianki worka cukierniczego wylać barwnik spożywczy i włożyć pianę.
Pianę szprycować na jabłka. Piec 45minut w 160°C.



Komentarze

Popularne posty