Policzki wieprzowe na kapuście duszonej



Składniki/2porcje
400g policzki wieprzowe
100g marchwi
100g selera naciowego
50g cebuli
50g śliwki suszonej
50ml wina czerwonego
50g boczku wędzonego
200g kapusty włoskiej
20g koncentratu pomidorowego
masło, olej
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn

Policzki wieprzowe oczyść z błon. Doprawić solą, pieprzem i obsmażyć na oleju.
Policzki przełożyć do garnka zalać winem i bulionem (lub wodą około 0,5l ) Dodać gałązkę rozmarynu, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu.
Marchew, seler, cebule i śliwki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle zaczynając od najtwardszych. Podsmażone warzywa przełożyć do policzków dusić do miękkości, pod koniec dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego i doprawić.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kapustę pokroić dodać do boczku i dusić podlewając odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać łyżkę masła i doprawić.

Komentarze

Popularne posty