Policzki wieprzowe na kapuście duszonej
Składniki/2porcje
400g policzki wieprzowe
100g marchwi
100g selera naciowego
50g cebuli
50g śliwki suszonej
50ml wina czerwonego
50g boczku wędzonego
200g kapusty włoskiej
20g koncentratu pomidorowego
masło, olej
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn
Policzki wieprzowe oczyść z błon. Doprawić solą, pieprzem i obsmażyć
na oleju.
Policzki przełożyć do garnka zalać winem i bulionem (lub
wodą około 0,5l ) Dodać gałązkę rozmarynu, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić
na małym ogniu.
Marchew, seler, cebule i śliwki pokroić na małe kawałki i
podsmażyć na maśle zaczynając od najtwardszych. Podsmażone warzywa przełożyć do
policzków dusić do miękkości, pod koniec dodać łyżeczkę koncentratu
pomidorowego i doprawić.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kapustę pokroić
dodać do boczku i dusić podlewając odrobiną wody. Pod koniec duszenia
dodać łyżkę masła i doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz