Sałatka z wędzonym pstrągiem i jajem poche



Składniki/ 3porcje
180g mix sałat
3 jaja
1 pstrąg wędzony
1 biała rzodkiew (nała)
150g pomidorków koktajlowych
ocet

Winegret koprowy
60ml oleju
10ml octu winnego
1 łyżka posiekanego kopru
1 mały ząbek czosnku
2-3 łyżki wody
sól, pieprz

Składniki sosu dokładnie wymieszać razem.

Rzodkiew obrać i pokroić w cienkie paski obieraczką do warzyw.
Pomidorki przekroić na połowę, tak przygotowane warzywa wymieszać z sałatami.
Na sałacie ułożyć kawałki porwanego pstrąga.
(jajko poche przygotowujemy pojedynczo)
 Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy około litra wody z dodatkiem soli.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet około 2 łyżek. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane jajko układamy na sałatce i polewamy winegretem koprowym.

Komentarze

Popularne posty