Sałatka z wędzonym pstrągiem i jajem poche
Składniki/ 3porcje
180g mix sałat
3 jaja
1 pstrąg wędzony
1 biała rzodkiew (nała)
150g pomidorków koktajlowych
ocet
Winegret koprowy
60ml oleju
10ml octu winnego
1 łyżka posiekanego kopru
1 mały ząbek czosnku
2-3 łyżki wody
sól, pieprz
Składniki sosu dokładnie wymieszać razem.
Rzodkiew obrać i pokroić w cienkie paski obieraczką do
warzyw.
Pomidorki przekroić na połowę, tak przygotowane warzywa
wymieszać z sałatami.
Na sałacie ułożyć kawałki porwanego pstrąga.
(jajko poche przygotowujemy pojedynczo)
Jajko wbijamy do
małej miseczki. W garnku gotujemy około litra wody z dodatkiem soli.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała.
Do wody dodajemy ocet około 2 łyżek. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by
na środku utworzył się wir, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy 2
minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.
Ugotowane jajko układamy na sałatce i polewamy winegretem koprowym.
Komentarze
Prześlij komentarz