Tarta czekoladowa z gruszką



Składniki

ciasto
250g mąki
125g masła
70g cukru
1 jajko
szczypta soli

nadzienie
200g czekolady gorzkiej
300ml śmietanki 30%
3 jajka
30g cukru
30g masła
3 gruszki

Mąkę przesiej dodaj cukier, jajko i zimne masło całość siekamy za pomocą noża, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. Formę włożyć na 15minut do zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.

Do żaroodpornej miski wlewamy śmietanę dodajemy połamaną czekoladę i masło.
Miskę stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody, Czekamy, aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas mieszamy. Jaja ucieramy z cukrem. Do jajecznej masy dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia.
Czekoladowy krem wylewamy na podpieczone ciasto. Gruszki obrać przekroić na połowę i usunąć gniazdo nasienne. Połówki gruszek ponacinać do połowy i ułożyć na tarcie.
Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15minut. Tarte po upieczeniu odstawić do wystudzenia aż krem stężeje.












Komentarze

Popularne posty