Tarta czekoladowa z gruszką
Składniki
ciasto
250g mąki
125g masła
70g cukru
1 jajko
szczypta soli
nadzienie
200g czekolady gorzkiej
300ml śmietanki 30%
3 jajka
30g cukru
30g masła
3 gruszki
Mąkę przesiej dodaj cukier, jajko i zimne masło całość
siekamy za pomocą noża, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Gotowe
ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1
godzinę.
Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto i przełożyć
do formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. Formę włożyć na 15minut do zamrażalnika.
Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.
Do żaroodpornej miski wlewamy śmietanę dodajemy połamaną
czekoladę i masło.
Miskę stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody, Czekamy,
aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas mieszamy. Jaja ucieramy z cukrem. Do jajecznej
masy dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia.
Czekoladowy krem wylewamy na podpieczone ciasto. Gruszki
obrać przekroić na połowę i usunąć gniazdo nasienne. Połówki gruszek ponacinać
do połowy i ułożyć na tarcie.
Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15minut. Tarte
po upieczeniu odstawić do wystudzenia aż krem stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz