Makaron tagliatelle z polędwiczką w sosie pomidorowo cynamonowym
Składniki \ 2porcje
200g semoliny
100g mąki pszennej
3 jaja
½ łyżeczki soli
2-3 łyżki wody
1 łyżka oliwy
300g polędwiczki wieprzowej
400g pomidorów pelati
50g cebuli
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki cynamonu
olej, sól, pieprz, cukier, natka, parmezan
Semolinę wymieszać z mąką pszenną, następnie wbij jajka
dodaj sól, wodę i oliwę.
Wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na
30 minut. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na cienkie płaty, podsypując
mąką by się nie kleiło.
Płaty ciasta pokroić na wstążki szerokości 1-2 cm. Gotować w
osolonej wodzie al. dente.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju następnie dodać posiekany
czosnek i pokrojoną w paski polędwiczkę, smażyć kilka minut. Dodać zmiksowane
pomidory i cynamon dusić kilka minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Do gotowego sosu przełożyć ugotowany makaron i podgrzewamy
2-3 minuty. Posypać natką i parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz