Wątróbka drobiowa z owocami
Składniki/4porcje
320g wątróbki drobiowej
1 pomarańcza
1 jabłko
2-3 figi suszone
100ml wina czerwonego
½ chili
80g cukru
sól, pieprz, cynamon, masło, mąka
150ml wody rozpuścić cukier, dodać startą skórkę z
pomarańczy i posiekaną papryczkę chili gotować około 10 minut aż powstanie
syrop. Z pomarańczy wyciąć filety i dodać do syropu gotować na małym ogniu 3-5
minut.
Wątrobę oprószyć mąką i obsmażyć na maśle, dodać cynamon do
smaku, pokrojone w cząstki jabłko i pokrojone w paski figi smażyć jeszcze kilka
minut następnie wlać wino dusić do zredukowania wina. Doprawić solą i pieprzem.
Nałożyć wątróbką z jabłkiem na talerz i polać kandyzowaną
pomarańczą.
Komentarze
Prześlij komentarz