Gulasz jagnięcy z kaszą bulgur
Składniki /3 porcje
600g jagnięciny (udziec)
150g marchewki
100g cebuli
150g cukinii
2 ząbki czosnku
100g śliwek suszonych
150ml wina czerwonego
60g masła
olej, pieprz, sol, ziele angielskie, liście laurowe,
rozmaryn
1 szklanka kaszy bulgur
Cebule pokroić w kostkę zeszklić na oleju, dodać posiekany
czosnek i pokrojoną w kostkę jagnięcinę smażyć aż się zarumieni. Podsmażone
mięso przełożyć do garnka zalać winem i wodą 250ml. Dodać ziele angielskie,
gałązkę rozmarynu i liście laurowe gotować na małym ogniu. Marchew, cukinie i
śliwki pokroić w grube słupki.
Marchew podsmażyć do zrumienienia i dodać razem ze śliwką do
duszonego mięsa.
Następnie podsmażamy cukinie i dodajemy do gulaszu w
ostatnim momencie by się nie rozpadła.
Sos wykańczamy kawałkami zimnego masła i doprawiamy solą i
pieprzem.
Zagotować dwie szklanki wody z dodatkiem soli, wsypać kaszę
bulgur gotować 2-3 minuty wyłączyć ogień i pozostawić kaszę pod przykryciem do
wchłonięcia płynu około 15minut.
(sposób przygotowania kaszy zależy od jej grubości użyta średnia
wielkość)
Komentarze
Prześlij komentarz