Kacza pierś z batatami, wiórkami czekoladowymi i sosem malinowo-pomarańczowym
Składniki/2porcje
2
piersi kaczki
400g
batata
200g
malin
1
pomarańcza
40g
cukru
40ml
likieru COINTREAU
Gorzka
czekolada
Olej,
sól, pieprz, majeranek
Piersi
kaczki ponacinać od strony skóry, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Nagrzać
piekarnik 180°C.
Położyć
piersi skórą do dołu na zimną patelnie (w ten sposób wytopisz więcej tłuszczu
ze skóry) smaż około 4minut z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika
na 6 minut.
Nieobrane bataty wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody. Gotujemy
do miękkości około 20 minut.
Po
ugotowaniu zdejmujemy łupinę, kroimy na plastry grubości około 1,5cm i
grillujemy.
Sos
malinowo-pomarańczowy
Do
rondelka włożyć maliny, cukier, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok,
gotować aż maliny się rozpadną wtedy wlać likier cointreau i zredukuj. Dopraw
solą i pieprzem.
Następnie
przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
Na
gotowe danie zetrzeć gorzką czekoladę.
Komentarze
Prześlij komentarz