Kacza pierś z batatami, wiórkami czekoladowymi i sosem malinowo-pomarańczowym



Składniki/2porcje
2 piersi kaczki
400g batata
200g malin
1 pomarańcza
40g cukru
40ml likieru COINTREAU
Gorzka czekolada
Olej, sól, pieprz, majeranek

Piersi kaczki ponacinać od strony skóry, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Nagrzać piekarnik 180°C.
Położyć piersi skórą do dołu na zimną patelnie (w ten sposób wytopisz więcej tłuszczu ze skóry) smaż około 4minut z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika na 6 minut.

Nieobrane bataty wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości około 20 minut.
Po ugotowaniu zdejmujemy łupinę, kroimy na plastry grubości około 1,5cm i grillujemy.

Sos malinowo-pomarańczowy
Do rondelka włożyć maliny, cukier, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok, gotować aż maliny się rozpadną wtedy wlać likier cointreau i zredukuj. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
Na gotowe danie zetrzeć gorzką czekoladę.


Komentarze

Popularne posty