Tuńczyk na szparagach w sosie grejpfrutowym



Składniki \3porcje
0,540g tuńczyka
1 pęczek szparagów zielonych
1 grejpfrut
30g cebuli
30g masła
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz olej, cukier

Sos
Grejpfruta obrać i wyciąć kilka filecików z reszty wycisnąć sok. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na małej ilości oleju. Podsmażoną cebule zalać sokiem z grejpfrutowym i gotować kilka minut na małym ogniu następnie dodać miód i zimne masło i mieszać do rozpuszczenia. Do sosu włożyć cząstki grejpfruta doprawić .

Szparagom odłamać twarde końce i ugotować  w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Gotować około 3-5 minut żeby były jeszcze al dente. Przed podaniem szparagi grillować.

Z tuńczyka wykroić 3 steki doprawić solą i pieprzem i skropić olejem.
Rozgrzać patelnie grillową i ułożyć steki smażyć maks 2 minuty z każdej strony.




Komentarze

Popularne posty