Tuńczyk na szparagach w sosie grejpfrutowym
Składniki
\3porcje
0,540g tuńczyka
1 pęczek szparagów zielonych
1 grejpfrut
30g cebuli
30g masła
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz olej, cukier
Sos
Grejpfruta obrać i wyciąć kilka filecików z reszty
wycisnąć sok. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na małej ilości oleju. Podsmażoną
cebule zalać sokiem z grejpfrutowym i gotować kilka minut na małym ogniu
następnie dodać miód i zimne masło i mieszać do rozpuszczenia. Do sosu włożyć
cząstki grejpfruta doprawić .
Szparagom odłamać twarde końce i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Gotować około
3-5 minut żeby były jeszcze al dente. Przed podaniem szparagi grillować.
Z tuńczyka wykroić 3 steki doprawić solą i pieprzem i
skropić olejem.
Rozgrzać patelnie grillową i ułożyć steki smażyć maks 2
minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz