Pęczotto z grzybami i polikami wieprzowymi



Składniki /2 porcje
400g policzków wieprzowych
100g marchewki
100g pietruszki
50g selera
3-4 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
100g borowików
1 łyżeczka miodu
100g pęczaku
50g cebuli
100ml wina białego
20g masła
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki
Sól, pieprz, majeranek, olej

Poliki zamarynować w czosnku, tymianku, majeranku, sól, pieprz, olej odstawić na 3 godziny do lodówki. Zamarynowane policzki smażymy na oleju z obu stron i przekładamy do rondelka dodajemy marchew, pietruszkę, seler zalewamy litrem wody i gotujemy do miękkości. Grzyby podsmażyć na maśle klarowanym  i przekładamy do policzków. Jak będą policzki prawie miękkie dodajemy miód i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pęczak  smażyć 2-3 minuty. Wlać wino i gotować aż odparuje. Następnie wlać łyżką wazową gorącego bulionu z gotowania policzków i gotować aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kasze. Powtarzać dolewanie bulionu do momentu aż kasza się ugotuje pod koniec dodać łyżkę masła, tarty parmezan i posiekaną natkę

Komentarze

Popularne posty