Tarta z pstrągiem łososiowym i kurkami
Składniki
Ciasto
250g mąki
125 masła
1 jajko
Sól
Nadzienie
200g pstrąga łososiowego filet
200g kurek
50g cebuli
100g pomidorków koktajlowych
300ml śmietanki 30%
3 jaja
Cytryna
Śmietana 18%
Sol, pieprz, tymianek, olej, ogórek
Mąkę posiekać z masłem. Dodać jedno jajko,
2 łyżki wody zimnej i ½ łyżeczki soli zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30min.
Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować
na podsypanej mąką stolnicy i przełożyć do formy. Spód podziurkować widelcem.
Piec w temp.190°C około10-15minut na złoty kolor.
Pstrąga pokroić w dużą kostkę doprawić
solą, pieprzem i tymiankiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
na oleju, do podsmażonej cebuli dodać oczyszczone kurki, (większe kurki
przekroić) smażyć około 5 minut na silnym ogniu aż płyn odparuje, doprawić solą
i pieprzem skropić sokiem z cytryny.
Śmietankę wymieszać z jajami doprawić solą
i pieprzem.
Na podpieczony spód tarty układamy pokrojone
pomidorki, kurki i pstrąga. Następnie zalewamy masą jajeczną pieczemy 30-40
minut w 180°C
Tarte podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz