Zupa kokosowa z krewetkami
Składniki/4porcje
500ml bulionu drobiowego
100ml śmietanki 30%
400ml mleka kokosowego
1 kapusta pak choi
250g boczniaków
100g pora
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pasty tom kha
24szt krewetek
Olej sezamowy, sos rybny, miód, limonka
Bulion drobiowy zagotować z śmietaną i mlekiem kokosowym
dodać pastę tom kha gotować około 10minut na małym ogniu. Zupę doprawić miodem,
skórką i sokiem z limonki.
Kapustę pak choi, boczniaki i pora pokroić w paski i
podsmażyć na małej ilości oleju sezamowego z dodatkiem czosnku, warzywa
doprawić sosem rybnym.
Krewetki oczyścić i ugotować w zupie około 3-4minut.
Warzywa nałożyć na talerz i zalać zupą. (Do zupy można
dodać makaron sojowy lub ryżowy)
Komentarze
Prześlij komentarz