Sałatka z tuńczykiem
Składniki/2porcje
3 garście mieszanych sałat(użyłem sałaty frisee i liść
dębu )
250g tuńczyka -stek
8szt jaj przepiórczych
8szt pomidorków koktajlowych
Rzodkiew marynowana (kupna lub według przepisu http://kuchnia-mojeprzepisy.blogspot.com/2017/06/dorsz-na-czerwonym-ryzu-z-marynowana.html)
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz, olej
Sos
2 łyżki musztardy Dijon lub rosyjskiej
mały ząbek czosnku
100ml oleju
3 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
Sól, pieprz
Tuńczyka przyprawić solą i pieprzem. Skropić olejem i z grillować po 2minuty z każdej strony.
Jaja przepiórcze ugotować na twardo (około 4 minut). Sałatę
wymieszać z ugotowanymi jajkami, pomidorkami i rzodkwią marynowaną. Kapary odsączyć
i usmażyć na oleju aż będą chrupkie.
Składniki dressingu wymieszać. Polać sałatkę.
Na sałacie ułożyć pokrojonego tuńczyka i posypać kaparami.
Komentarze
Prześlij komentarz