Sałatka z tuńczykiem



Składniki/2porcje
3 garście mieszanych sałat(użyłem sałaty frisee i liść dębu )
250g tuńczyka -stek
8szt jaj przepiórczych
8szt pomidorków koktajlowych
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz, olej

Sos
2 łyżki musztardy Dijon lub rosyjskiej
mały ząbek czosnku
100ml oleju
3 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
Sól, pieprz

Tuńczyka przyprawić solą i pieprzem. Skropić olejem i z grillować po 2minuty z każdej strony.
Jaja przepiórcze ugotować na twardo (około 4 minut). Sałatę wymieszać z ugotowanymi jajkami, pomidorkami i rzodkwią marynowaną. Kapary odsączyć i usmażyć na oleju aż będą chrupkie.
Składniki dressingu wymieszać. Polać sałatkę.
Na sałacie ułożyć pokrojonego tuńczyka i posypać  kaparami.

Komentarze

Popularne posty