Rogaliki krucho- drożdżowe
Składniki
500g mąki
250g margaryny
50g drożdży
2 żółtka
200g śmietany 18%
20g cukru
300g konfitury lub dżemu
1 jajko
Cukier brązowy
Drożdże utrzeć z cukrem do momentu rozpuszczenia. Margarynę
rozpuścić.
Do płynnych drożdży dodać mąkę, żółtka, śmietanę i
margarynę, wyrobić na jednolite ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3
części.
Rozwałkować placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek
pokroić na 8 trójkątów.
Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po
łyżeczce dżemu, zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Zwinięte rogaliki
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Pieczemy w 190°C około 15 -20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz