Sum afrykański z salsą verde


Składniki:
Filet suma afrykańskiego
Olej do smażenia

Salsa Verde:
1 pęczek natki pietruszki
1łyżka posiekanej mięty
1łyżka posiekanej szczypiorku
1łyżka posiekanej bazylii
40ml oliwy z oliwek
20ml octu winnego
sól, pieprz do smaku
(skład salsy verde może się różnić zależności od kraju, najbardziej rozpowszechniony jest we Włoszech, Francji, Meksyku i Niemczech pod nazwą Grüne Soße)


Zioła wstępnie posiekać, przełożyć do naczynia dodać oliwę, ocet winny, sól i pieprz – zmiksować na jednolita masę.
Rybę ponacinać od strony skóry.


Natrzeć z obu stron naszą salsą (dokładnie w nacięciach)
Odstawić na dwie godziny
Na usmażoną rybę można nałożyć salsę lub podawać oddzielnie w sosjerce.


Komentarze

Popularne posty