Stek z rostbefu sosem rubinowym



Składniki
300g rostbefu
1szt buraka
1szt pomarańczy
1 łyżka octu winnego czerwonego
1 łyżka miodu
3-4szt goździka
szczypta cynamonu
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Mięso wyjąć na godzinę przed smażeniem z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Rozgrzewamy patelnię do grillowania, smażymy przez 3 minuty z każdej strony.
Następnie zostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło.
Buraka obrać zetrzeć na tarce.
Zalać wodą do wysokości buraka, dodać cynamon i goździki zagotować. Dodać ocet, sok wyciśnięty z pomarańczy, miód. Zmniejsz ogień i gotuj 30 minut.
Zblenderować sos i przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie i zaciągnij sos.



Komentarze

Popularne posty