Stek z rostbefu sosem rubinowym
Składniki
300g rostbefu
1szt buraka
1szt pomarańczy
1 łyżka octu winnego czerwonego
1 łyżka miodu
3-4szt goździka
szczypta cynamonu
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Mięso wyjąć na godzinę przed smażeniem z lodówki, aby
osiągnęły temperaturę pokojową.
Rozgrzewamy patelnię do grillowania, smażymy przez 3 minuty
z każdej strony.
Następnie zostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło.
Buraka obrać zetrzeć na tarce.
Zalać wodą do wysokości buraka, dodać cynamon i goździki
zagotować. Dodać ocet, sok wyciśnięty z pomarańczy, miód. Zmniejsz ogień i
gotuj 30 minut.
Zblenderować sos i przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku
zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie i zaciągnij sos.
Komentarze
Prześlij komentarz