Szarlotka z kaszą manną
Składniki
1kg jabłek
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
15g cukru waniliowego
Masło zmrozić.
Cukier, kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać
ze sobą.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać cynamon i
cukier waniliowy dokładnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować dokładnie
masłem i obsypać bułką tartą.
Na dnie blachy równomiernie rozprowadzić ½ suchej masy.
Na dnie blachy równomiernie rozprowadzić ½ suchej masy.
Zetrzeć 1/3 kostki masła na suche składniki, następnie nakładamy
jabłka i pozostałą część mąki z kaszą.
Po wyrównaniu ścieramy pozostałą część masła.
Pieczemy 180°C 40-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz