Pierogi z mąki gryczanej z cukini i sera wędzonego
Składniki
1szklanka mąki pszennej
1szklanka mąki gryczanej
1szt cukini
150g sera wędzonego
1puszka pomidorów paleti
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, bazylia
Wymieszać mąkę pszenną i gryczaną, dodając ciepłą wodę
wyrobić jednolite ciasto.
Cukinię pokroić w drobną kostkę i obsmażyć doprawiając solą
i pieprzem odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce i dodać do zimnej cukinii wymieszać.
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie dodać pomidory
z puszki doprawić solą, pieprzem i bazylią dusić na małym ogniu, następnie
zblęderować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto cienko rozwałkować wyciąć kółka nałożyć farsz i lepić
pierogi.
Gotować w osolonej wodzie.
Gorące pierogi polać sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz