Pierogi z mąki gryczanej z cukini i sera wędzonego




Składniki
1szklanka mąki pszennej
1szklanka mąki gryczanej
1szt cukini
150g sera wędzonego
1puszka pomidorów paleti
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, bazylia


Wymieszać mąkę pszenną i gryczaną, dodając ciepłą wodę wyrobić jednolite ciasto.
Cukinię pokroić w drobną kostkę i obsmażyć doprawiając solą i pieprzem odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce i dodać do zimnej cukinii wymieszać.
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie dodać pomidory z puszki doprawić solą, pieprzem i bazylią dusić na małym ogniu, następnie zblęderować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto cienko rozwałkować wyciąć kółka nałożyć farsz i lepić pierogi.
Gotować w osolonej wodzie.
Gorące pierogi polać sosem pomidorowym.




Komentarze

Popularne posty