Faszerowane udka kurczaka i puree ze słodkich ziemniaków
Składniki
2 udka kurczaka
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
½ cebuli czerwonej
20g żurawiny suszonej
2 ziemniaki słodkie
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka posiekanej natki
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, olej
puree: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Ziemniaki ugniatamy na jednolitą masę z dodatkiem natki i musztardy
francuskiej.
Paprykę pokroić w cienkie paski, cebule w piórka dodać żurawinę
i podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem.
Z udek kurczaka wytrybować kostki.
Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem (ułatwi to zawinięcie
farszu). Udka doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, i ziołami
prowansalskimi.
Nakładamy farsz na udka i zawijamy mięso, zabezpieczamy
nitką lub wykałaczkami.
Pieczemy około 40minut w temperaturze 170-180°C
Komentarze
Prześlij komentarz