Faszerowane udka kurczaka i puree ze słodkich ziemniaków



Składniki
2 udka kurczaka
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
½ cebuli czerwonej
20g żurawiny suszonej
2 ziemniaki słodkie
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka posiekanej natki
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, olej


puree: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki ugniatamy na jednolitą masę z dodatkiem natki i musztardy francuskiej.

Paprykę pokroić w cienkie paski, cebule w piórka dodać żurawinę i podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem.
Z udek kurczaka wytrybować kostki. 


Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem (ułatwi to zawinięcie farszu). Udka doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, i ziołami prowansalskimi.
Nakładamy farsz na udka i zawijamy mięso, zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami.
Pieczemy około 40minut w temperaturze 170-180°C

Komentarze

Popularne posty