Królik w sosie winno-śmietanowym z boczniakami i kolorowe gnocchi
Składniki
Tuszka królika
400g boczniaków
1 duża cebula
200ml białego wina
400ml śmietanki 30%
sól, pieprz, majeranek, masło, olej, mąka
Składniki na gnocchi
1kg ziemniaków
200g mąki
1szt jaja
koncentrat buraczany, sól
Ziemniaki ugotować w skórkach. Gdy będą jeszcze cieple
obrać. Następnie przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieć
ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodać więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków.
Ciasto podzielić na połowę i do drugiej części dodać koncentrat buraczany i
jeszcze raz krótko zagnieść. Z ciasta uformować wałeczki i pokroić na kawałki.
Następnie nadać kształt rowków przy pomocy widelca. (na widelcu połóż kawałek
ciasta przyciskając palcem przesuń w dół ) Ugotować kluseczki.
Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, przypraw solą,
pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i smażyć na oleju z dodatkiem masła na
złoto.
Następnie przełożyć do garnka zalać winem i dusić. Cebule
obrać pokroić w piórka podsmażyć, przełożyć do garnka z królikiem.
Boczniaki pokroić w paski podsmażyć i przełożyć do garnka,
dodać śmietanę i dusić do miękkości królika. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz