Pianka kakaowa
Składniki
400ml śmietanki 30%
80g cukru
2 łyżeczki kakao
2-3 łyżeczki żelatyny
orzechy włoskie, cukier puder
Z dwóch łyżek cukru przygotować karmel. Na wykałaczkę
nadziać delikatnie orzech. Jak karmel zacznie stygnąć zanurzyć orzech w karmelu
i trzymać na wykałaczce w duł, powstaje sopel z karmelu.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (około 20ml wody)
wystudzić.
Kakao rozprowadzić w gorącej wodzie (około 20ml wody)
wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem mikserem. Dodać wystudzoną
żelatynę i kakao delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć folią (ułatwi wyjęcie
pianki), napełnić foremki i wstawić do lodówki aż stężeje. Pianki dekorować
soplem z karmelu i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz