Muffinki kakaowo buraczkowe z lodami bazyliowymi



Lody bazyliowe
Składniki
3 żółtka
50g cukru
200ml śmietanki 30%
100 ml mleka
1 pęczek bazylii

Bazylie posiekać i zblędować razem z śmietanką. Żółtka ubić razem z cukrem. Mleko zagotować. Gorące mleko dolewać powoli do masy z żółtek cały czas ubijając, masę przelać do rondelka podgrzać jeszcze kilka minut, cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Następnie dodać śmietankę i wszystko wymieszać razem. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika mieszając, co 30minut aż lody zamarzną.

Muffinki kakaowo buraczkowe

Składniki
200g maki
200g buraka
2 jaja
3 szt białka
150g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
4 łyżeczki kakao

Buraka ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce.
Jaja i białka ubijamy razem z cukrem. Masło roztapiamy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem, następnie dodajemy roztopione masło, ubite jaja i tartego buraka.
Dokładnie mieszamy i napełniamy foremki do muffinek. Pieczemy około 20minut w temperaturze 170C°

Komentarze

Popularne posty