Muffinki kakaowo buraczkowe z lodami bazyliowymi
Lody bazyliowe
Składniki
3 żółtka
50g cukru
200ml śmietanki 30%
100 ml mleka
1 pęczek bazylii
Bazylie posiekać i zblędować razem z śmietanką. Żółtka ubić
razem z cukrem. Mleko zagotować. Gorące mleko dolewać powoli do masy z żółtek cały
czas ubijając, masę przelać do rondelka podgrzać jeszcze kilka minut, cały czas
mieszając aż zacznie gęstnieć. Następnie dodać śmietankę i wszystko wymieszać razem.
Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika mieszając, co 30minut aż lody
zamarzną.
Muffinki kakaowo buraczkowe
Składniki
200g maki
200g buraka
2 jaja
3 szt białka
150g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
4 łyżeczki kakao
Buraka ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na
drobnej tarce.
Jaja i białka ubijamy razem z cukrem. Masło roztapiamy. Mąkę,
proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem, następnie dodajemy roztopione masło,
ubite jaja i tartego buraka.
Dokładnie mieszamy i napełniamy foremki do muffinek. Pieczemy
około 20minut w temperaturze 170C°
Komentarze
Prześlij komentarz