Łosoś w boczku na szparagach z masłem gorczycowym
Składniki
400g łososia (filet)
6-8szt plasterków boczku wędzonego
1 pęczek szparagów zielonych
młoda marchewka
50g masła
1 łyżeczka musztardy francuskiej
tymianek, sól, pieprz
Na folii spożywczej ułożyć boczek tak żeby zachodził na
siebie. Łososia doprawiamy tymiankiem, pieprzem i niewielką ilością soli. (boczek
może być słony) Tak doprawioną rybę układamy na boczku i owijamy. Następnie staranie
skręcamy całość folią spożywczą
Odkładamy do lodówki na 2godz.
Z szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i blanszować około
2-3 min następnie przełożyć do zimnej wody i zahartować. Marchewki blanszować.
Łososia wyjąć z folii i obsmażyć z każdej strony następnie
wstawić do piekarnika na około 10min temperatura 170°C. Szparagi doprawić solą,
pieprzem i grillować. Masło roztopić i wymieszać z musztardą francuską.
Na szparagach ułożyć łososia i polać masłem gorczycowym.
Komentarze
Prześlij komentarz