Łosoś w boczku na szparagach z masłem gorczycowym




Składniki
400g łososia (filet)
6-8szt plasterków boczku wędzonego
1 pęczek szparagów zielonych
młoda marchewka
50g masła
1 łyżeczka musztardy francuskiej
tymianek, sól, pieprz


Na folii spożywczej ułożyć boczek tak żeby zachodził na siebie. Łososia doprawiamy tymiankiem, pieprzem i niewielką ilością soli. (boczek może być słony) Tak doprawioną rybę układamy na boczku i owijamy. Następnie staranie skręcamy całość folią spożywczą

 
Odkładamy do lodówki na 2godz.
Z szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i blanszować około 2-3 min następnie przełożyć do zimnej wody i zahartować. Marchewki blanszować.
Łososia wyjąć z folii i obsmażyć z każdej strony następnie wstawić do piekarnika na około 10min temperatura 170°C. Szparagi doprawić solą, pieprzem i grillować. Masło roztopić i wymieszać z musztardą francuską.
Na szparagach ułożyć łososia i polać masłem gorczycowym.



Komentarze

Popularne posty