Gęsie udko w sosie grzybowo miodowym
Składniki
2 gęsie udka
150g podgrzybków
1 średnia cebula
2 łyżki miodu
200 ml wina czerwonego
400 ml bulionu drobiowego
50g masła
sól, pieprz, czosnek, majeranek
Gęsie udka nacieramy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i
majerankiem odstawiamy na minimum 6 godz. następnie smażymy aż skóra się
zrumieni.
Przekładamy do garnka zalewamy winem i bulionem dusimy na
małym ogniu.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle aż się zeszkli następnie
dodajemy grzyby i podsmażamy razem około 5 minut, przekładamy do garnka z
gęsią.
Jak gęś będzie miękka wyciągamy udka a do sosu dokładamy
miód i blenderujemy
go.
Sos zagotować i doprawić do smaku
Komentarze
Prześlij komentarz