Pizza z figami, kozim serem i szynką parmeńską
Składniki
ciasto
250g mąka
150ml wody
2 łyżki oleju
20g drożdży
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka cukru
sos
50g koncentratu pomidorowego
2 łyżki dżemu śliwkowego
2 łyżki wody
sól, pieprz, oregano, cukier
dodatki
2 figi
100 g szynki parmeńskiej
50g sera koziego
50g mozzarelli
Składniki sosu zagotować w rondelku doprawić do smaku solą,
pieprzem, oregano i cukrem wystudzić.
Drożdże ucierać z cukrem do momentu rozpuszczenia. Następnie
dodajemy mąkę, sól, olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto
odstawiamy do wyrośnięcia na 1godz.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy i układamy na blasze. Pizze
posmarować sosem i ułożyć dodatki.
Pieczemy 10-15 minut w temp 250°C
Komentarze
Prześlij komentarz