Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym z karmelizowanym jabłkiem, cebulą i cykorią



Składniki
200g polędwicy wieprzowej
1 średnia cebula czerwona
1cykoria
1 jabłko
70-100ml octu balsamicznego
masło
cukier brązowy
sól, pieprz, tymianek, olej

Polędwicę dzielimy na kawałki po 2cm, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej dodajemy trzy gałązki tymianku i smażymy polędwiczki.
Jabłko obieramy kroimy na połowę usuwamy gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy dwie łyżki cukru smażymy jabłka.
Cebulę kroimy na ćwiartki i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy ocet i dodajemy dwie łyżki cukru, dusimy cebulę jeszcze kilka minut pod koniec dodajemy łyżkę masła.
Cykorie kroimy na ćwiartki solimy i skrapiamy olejem smażymy na patelni grillowej z każdej strony.



Komentarze

Popularne posty