Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym z karmelizowanym jabłkiem, cebulą i cykorią
Składniki
200g polędwicy wieprzowej
1 średnia cebula czerwona
1cykoria
1 jabłko
70-100ml octu balsamicznego
masło
cukier brązowy
sól, pieprz, tymianek, olej
Polędwicę dzielimy na kawałki po 2cm, doprawiamy solą i
pieprzem. Rozgrzewamy olej dodajemy trzy gałązki tymianku i smażymy
polędwiczki.
Jabłko obieramy kroimy na połowę usuwamy gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy dwie łyżki cukru smażymy jabłka.
Cebulę kroimy na ćwiartki i smażymy kilka minut. Następnie
wlewamy ocet i dodajemy dwie łyżki cukru, dusimy cebulę jeszcze kilka minut pod
koniec dodajemy łyżkę masła.
Cykorie kroimy na ćwiartki solimy i skrapiamy olejem smażymy
na patelni grillowej z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz