Korpusy z ciasta francuskiego z gorącą śliwką i lodami
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego
450g śliwki mrożonej
lody cynamonowe
1 jajko
40ml wina czerwonego
3 łyżki cukru
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną połowę przesmarować
roztrzepanym jajem i nałożyć drugą połowę dokładnie skleić obie części.
Z ciasta powycinać koła posmarować jajkiem i upiec w
temperaturze 200°C około 15minut.
Po wystudzeniu ściąć wierzchnią warstwę ciasta i wydłubać
delikatnie środek.
Do rondelka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go. Do powstałego
karmelu dodajemy śliwki i zalewamy winem. Dusimy owoce aż zmiękną, ale żeby się
nie rozpadły.
Korpusy z ciasta napełniamy gorącą śliwką i nakładamy gałkę
lodów cynamonowych.
Komentarze
Prześlij komentarz