Łosoś na jarmużu z dodatkiem concasse



Składniki (2 porcje)
400g łososia (filet)
5-6 liści jarmużu
5szt pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
50g masła
70-100ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

concasse:
1 mały pomidor
5-6 łyżek oliwy  Extra Vergine
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka natki

Nacinamy pomidora na krzyż i parzymy w wrzątku, następnie obieramy ze skórki.
Kroimy na cztery i usuwamy pestki. Kroimy pomidora w drobną kostkę dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i oliwę doprawiamy solą i pieprzem.


Z jarmużu oderwać twardy środek, liście pokroić na mniejsze kawałki.
Jarmuż z czosnkiem podsmażyć na maśle około 3 minut, następnie podlać bulionem i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem.
Łososia doprawić solą i pieprzem i usmażyć, ułożyć na jarmużu całość polać concasse.
Dobrym dodatkiem jest jedwabiste puree ziemniaczane.


Komentarze

Popularne posty