Łosoś na jarmużu z dodatkiem concasse
Składniki (2 porcje)
400g łososia (filet)
5-6 liści jarmużu
5szt pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
50g masła
70-100ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
concasse:
1 mały pomidor
5-6 łyżek oliwy Extra
Vergine
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka natki
Nacinamy pomidora na krzyż i parzymy w wrzątku, następnie
obieramy ze skórki.
Kroimy na cztery i usuwamy pestki. Kroimy pomidora w drobną
kostkę dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i oliwę doprawiamy solą i
pieprzem.
Z jarmużu oderwać twardy środek, liście pokroić na mniejsze
kawałki.
Jarmuż z czosnkiem podsmażyć na maśle około 3 minut,
następnie podlać bulionem i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec duszenia
dodać pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem.
Łososia doprawić solą i pieprzem i usmażyć, ułożyć na
jarmużu całość polać concasse.
Dobrym dodatkiem jest jedwabiste puree ziemniaczane.
Komentarze
Prześlij komentarz