Pasztet
Składniki
800g łopatki wieprzowej
500g udek drobiowych
300g podgardla
300g wątroby drobiowej
1szt marchewki
1szt pietruszki
5szt jaj
2 kajzerki
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liście laurowe,
ziele angielskie
Warzywa i mięsa, poza wątróbką zalać wodą, dając tylko tyle
wody, aby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Dusić
aż mięso będzie miękkie dopiero wtedy dodać wątrobę i gotować jeszcze
10-15minut. Bułkę namoczyć w wywarze z gotowania mięsa.
Mięso i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajka i przyprawy (sól, pieprz gałkę, imbir) wymieszać.
Napełnić foremkę piec 90min w temp160°C w kąpieli wodnej.
Pasztet podawać z żurawiną i piklami ( np. patisony, papryka, grzybki)
Komentarze
Prześlij komentarz