Pasztet



Składniki
800g łopatki wieprzowej
500g udek drobiowych
300g podgardla
300g wątroby drobiowej
1szt marchewki
1szt pietruszki
5szt jaj
2 kajzerki
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziele angielskie



Warzywa i mięsa, poza wątróbką zalać wodą, dając tylko tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Dusić aż mięso będzie miękkie dopiero wtedy dodać wątrobę i gotować jeszcze 10-15minut. Bułkę namoczyć w wywarze z gotowania mięsa.
Mięso i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajka i przyprawy (sól, pieprz gałkę, imbir) wymieszać. Napełnić foremkę piec 90min w temp160°C w kąpieli wodnej.

Pasztet podawać z żurawiną i piklami ( np. patisony, papryka, grzybki)



Komentarze

Popularne posty