Sernik na białej czekoladzie z sosem wiśniowym
Składniki
220g herbatników
10g kakao
100g masła
600ml śmietanki 30%
15g cukru waniliowego
1 kg serka waniliowego
5 jajek
2 żółtka
300g czekolady białej
Herbatniki pokruszyć dodać kakao i masło, zagnieść razem i
ułożyć płasko w tortownicy
Piec 12-15 minut w temperaturze 160°C wystudzić. Tortownicę
owijamy zewnątrz folią aluminiową
Czekoladę i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłej śmietance (nie
dopuścić do zagotowania śmietanki). Jaja, żółtka i serek wymieszać razem następnie
dodać zimną masę śmietanową.
Wylewamy masę serową na zapieczone herbatniki przez trzepaczkę,
aby spód nie poszedł w górę. Pieczemy 1godz 40min 160°C w kąpieli wodnej.
Sos wiśniowy:
Składniki
300g wiśni
40g cukru
50ml wina czerwonego
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Cukier wsypujemy na suchą patelnie i podgrzewamy na małym
ogniu żeby powstał karmel następnie dodajemy wiśnie i zalewamy winem. Dusimy kilka
minut. Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody zimnej i dodajemy do wiśni. Jeśli
sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy do jeszcze odrobiną mąki, jeśli zbyt gęsty
dodajemy do niego ciepłą wodę.
Komentarze
Prześlij komentarz