Łosoś na plackach z kapusty kiszonej i musem z buraków
Składanki
300g kapusty kiszonej
20g cebuli
5g grzybów suszonych
30g śliwki suszonej
50g mąki
1 jajko
400g łososia
1 średni burak
100g sera feta
5-6 listków imbiru marynowanego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
olej i masło do smażenia
sól, pieprz
Mus z buraka
Ugotować buraka, ostudzić, obrać ze
skórki. Buraka, fetę i imbir z blenderować na jednolitą konsystencje doprawić
octem, cukrem, solą i pieprzem.
Placki
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie następnie
odcedzić je i pokroić wraz z suszonymi śliwkami oraz cebulą na drobną kostkę i
podsmażyć na maśle – dodać do kapusty i wymieszać całość, następnie dodać
jajko, mąkę oraz sól i pieprz ponownie wymieszać. Usmażyć placki na oleju.
Łososia podzielić na steki 200g doprawić solą i pieprzem
usmażyć na patelni grillowej.
Komentarze
Prześlij komentarz