Comber królika w sosie pomidorowo winnym, puree z kalafiora



Składniki
Comber królika
200g borowika
500g kalafiora
30g śmietany 18%
40g cebuli szalotki
150g pomidora (1 średni)
40g miodu
150ml czerwonego winna
rzodkiewka, rozmaryn, masło, sól, pieprz, mąka, olej

Szalotkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle. Pomidora obrać z skóry i pokroić w drobną kostkę dodać do cebulki i dusić kilka minut dodać miód, wino i gałązkę rozmarynu. Gotować kilka minut, wyjąć rozmaryn i zmiksować doprawić solą i pieprzem.

Comber wytrybować od kręgosłupa doprawić solą i pieprzem obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażony comber przełożyć do sosu i gotować maksymalnie 8 minut.

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Zmiksować na puree z dodatkiem śmietany doprawić do smaku solą i pieprzem.

Borowiki przekroić na połowę podsmażyć na maśle doprawić solą i pieprzem.
Danie udekorować cienkimi plastrami rzodkiewki i świeżymi ziołami.


Komentarze

Popularne posty