Comber królika w sosie pomidorowo winnym, puree z kalafiora
Składniki
Comber królika
200g borowika
500g kalafiora
30g śmietany 18%
40g cebuli szalotki
150g pomidora (1 średni)
40g miodu
150ml czerwonego winna
rzodkiewka, rozmaryn, masło, sól, pieprz, mąka, olej
Szalotkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle. Pomidora obrać
z skóry i pokroić w drobną kostkę dodać do cebulki i dusić kilka minut dodać
miód, wino i gałązkę rozmarynu. Gotować kilka minut, wyjąć rozmaryn i zmiksować
doprawić solą i pieprzem.
Comber wytrybować od kręgosłupa doprawić solą i pieprzem
obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażony comber przełożyć do sosu i
gotować maksymalnie 8 minut.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej
wodzie. Zmiksować na puree z dodatkiem śmietany doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Borowiki przekroić na połowę podsmażyć na maśle doprawić
solą i pieprzem.
Danie udekorować cienkimi plastrami rzodkiewki i świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz