Francuskie naleśniki z sosem pomarańczowym
Składniki
Ciasto
300g mąki
500ml mleka
50g masła
3 jaja
3 łyżeczki cukru
Sos pomarańczowy
2-3 pomarańcze ( 200ml soku)
50g masła
50g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
50-70ml likieru pomarańczowego (Cointreau)
Masło rozpuścić i za pomocą miksera połączyć z pozostałymi
składnikami ciasta.
Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy
ciasto na jakieś 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej paleni cienkie
naleśniki.
Na suchej patelni rozpuszczamy cukier. Gdy syrop będzie
jasno brązowy dodać sok z pomarańczy, cytryny i likier pomarańczowy – mieszać do
rozpuszczenia, dodać masło mieszać cały czas aż syrop będzie gładki. Trzymając
patelnię z syropem na ogniu wkładać stopniowo naleśniki i obtaczamy w sosie
składając w trójkąt.
Komentarze
Prześlij komentarz