Francuskie naleśniki z sosem pomarańczowym



Składniki

Ciasto
300g mąki
500ml mleka
50g masła
3 jaja
3 łyżeczki cukru

Sos pomarańczowy
2-3 pomarańcze ( 200ml soku)
50g masła
50g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
50-70ml likieru pomarańczowego (Cointreau)

 Masło rozpuścić i za pomocą miksera połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej paleni cienkie naleśniki.

Na suchej patelni rozpuszczamy cukier. Gdy syrop będzie jasno brązowy dodać sok z pomarańczy, cytryny i likier pomarańczowy – mieszać do rozpuszczenia, dodać masło mieszać cały czas aż syrop będzie gładki. Trzymając patelnię z syropem na ogniu wkładać stopniowo naleśniki i obtaczamy w sosie składając w trójkąt.

Komentarze

Popularne posty