Sushi



Składniki
Liście nori
400g ryżu (do sushi)
4 łyżki octu ryżowego
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
1 ogórek
tuńczyk
łosoś
kawior
krewetki
wasali
marynowany imbir
sos sojowy


Ryż najpierw moczymy około 30minut następnie płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
Umyty i odsączony ryż przesypujemy do garnka o grubym dnie. Wlewamy zimną wodę 1:1 +dwie łyżki wody. Garnek przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy ok. 10min.
Po tym czasie ryż wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10 min. nie zdejmując pokrywki. W czasie, gdy ryż się gotuje należy przygotować zalewę z octu, cukru i soli całość podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowany ryż przekładamy do miski i skrapiamy zalewą delikatnie mieszając, odstawić do wystudzenia.
Pokroić dodatki. Liść nori ułożyć na macie bambusowej, następnie warstwę ryżu i na środku posmarować małą ilością wasali ułożyć dodatki i zwinąć w rulon.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.


Komentarze

Popularne posty