Sushi
Składniki
Liście nori
400g ryżu (do sushi)
4 łyżki octu ryżowego
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
1 ogórek
tuńczyk
łosoś
kawior
krewetki
wasali
marynowany imbir
sos sojowy
Ryż najpierw moczymy około 30minut następnie płuczemy pod
bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
Umyty i odsączony ryż przesypujemy do garnka o grubym dnie.
Wlewamy zimną wodę 1:1 +dwie łyżki wody. Garnek przykrywamy i doprowadzamy do
wrzenia na dużym ogniu, następnie ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy ok.
10min.
Po tym czasie ryż wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10 min.
nie zdejmując pokrywki. W czasie, gdy ryż się gotuje należy przygotować zalewę
z octu, cukru i soli całość podgrzewamy i mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowany ryż przekładamy do miski i skrapiamy zalewą
delikatnie mieszając, odstawić do wystudzenia.
Pokroić dodatki. Liść nori ułożyć na macie bambusowej, następnie
warstwę ryżu i na środku posmarować małą ilością wasali ułożyć dodatki i zwinąć
w rulon.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Komentarze
Prześlij komentarz